Magazine Logo

Op zoek naar de goede ouder bij geweld thuis. Nawoord bij de studiedag

Peter Adriaenssens

Ouderschapskennis

Samenvatting en inleiding door de themaredacteur Wat is het geheim van de ongewone werkwijze van Peter Adriaenssens met gezinnen die zijn aangemeld wegens geweld? Waarom al dat heen-en-weer met zijn stoel van het ene gezinslid naar het andere? En ook nog collega's erbij halen, en die van stoel laten wisselen met de gezinsleden - en dan weer terug? Zit er systeem in zijn chaos? Dat vroeg menigeen zich af die Peter Adriaenssens op 2 oktober 2007 eerst een gezinsgesprek en daarna een teamoverleg zag spelen tijdens de 3e Lekkerkerker Lecture - 'Angst in de Jeugdzorg' (Zie O&O 11,3: 260-284 en het voorgaande artikel in dit nummer). Hieronder reflecteert Peter Adriaenssens zelf op de studiedag. Hij stelde nadien ook zichzelf weer eens de vraag: waarom doe ik het zoals ik het doe? Is het allemaal nodig en is het functioneel? Wat is de 'rationale' achter een werkwijze waarbij het akelige woord 'kindermishandeling' midden op tafel wordt gelegd terwijl je daarover in gesprek probeert te geraken met ontkennende ouders en gezinnen? Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.



Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de website



Waardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de website



Participatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website