Magazine Logo

Andere artikelen in deze publicatie

Waar is de samenleving? - Denken over 'inter-esse' met Schinkel en Nancy

Eveline Oostdijk & Laurens ten Kate

Waardenwerk

Willem Schinkels fundamentele kritiek van het concept 'samenleving' als een lichaam waarin de ander - de vreemdeling - moet worden geïntegreerd of waaruit deze moet worden verwijderd, wordt door Oostdijk en ten Kate vergeleken met het werk van de Franse filosoof Jean-Luc Nancy, in het bijzonder diens reflectie over de moderne socio-politieke gemeenschap. Zij laten zien hoe Nancy moderne maatschappijen, opnieuw doordenkt als dynamische 'gebeurtenissen'. Deze visie op wat Nancy de 'ont-werkte' gemeenschap noemt, gaat voorbij de logica van integratie en segregatie. Schinkel en Nancy benoemen deze primordiale dynamiek van met-elkaar-zijn en -leven als een 'plaats' van waaruit sociale systemen kunnen worden uitgedaagd: de plaats van een 'inter-esse', een zijn-tussen de extremen van in- en uitsluiting. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website