Magazine Logo

In memoriam - prof. dr. Dick Sipsma (1936-2011)

Dorly Deeg

Geron

Op 22 december 2011 is prof. dr. Dick Sipsma overleden op de leeftijd van 75 jaar. Dick was emeritus hoogleraar Klinische Geriatrie aan de Rijksuniversiteit Groningen, en verwierf grote bekendheid als stichter en geneesheer-directeur van zorgcentrum Nieuw Toutenburg in Noardburgum, Friesland. Het zorgconcept dat hij daar toepaste kreeg velerlei navolging, tot in Canada toe. Zijn devies was: ouderen kunnen vaak meer dan door anderen wordt gedacht, en zelfs meer dan zij zelf vaak denken. Met een activerende aanpak bleek inderdaad het herstelvermogen van ouderen groter dan verwacht. Dick heeft in Friesland nog veel meer voor ouderen gedaan. Hij was oprichter van de sociaal-geriatrische dienst in Friesland en voorzitter van de afdeling Friesland van Alzheimer Nederland. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website