Magazine Logo

Discussie - 'Het lichaam is ouderen meer tot lust dan tot last.'

Geron

'Het lichaam is ouderen meer tot lust dan tot last.' MET BEGELEIDING OP MAAT Een oud maar vitaal lichaam is zeker meer een lust dan een last en kan ruimte blijven geven aan een gezonde geest; mens sana in corpore sano geldt dus tot op hoge leeftijd! Een oud en fragiel lichaam is vaak meer een last dan een lust, maar kan zeker ook een lust blijven als we ervoor zorgen dat we de fragiliteit verminderen of in ieder geval niet erger laten worden én als we ervoor zorgen dat de geest die in het breekbare lichaam schuilt ruimte voor eigenheid en ontplooiing blijft houden. De perceptie van wat lust of last is, is voor elke oudere anders en dit betekent dat elke oudere met een fragiel lichaam begeleiding op maat behoeft. Ja, dan kan elke oudere, zelfs in een breekbaar lichaam, met passie als authentiek en gewaardeerd individu sociaal blijven participeren. Ook het op adequate wijze ondersteunde breekbare lichaam kan voor ouderen dus meer tot lust dan tot last blijven. Prof. dr. Jos MGA Schols Hoogleraar ouderengeneeskunde, Universiteit Maastricht Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website