Magazine Logo

Redactioneel - Het oude lijf

Geron

Redactioneel Het oude lijf Ons lichaam is het belangrijkste wat we hebben. Met en in ons lichaam ervaren wij de wereld. In ons lichaam huist onze geest, waarmee we de wereld betekenis geven en ons leven bezielen door te dromen, te denken, verdriet te hebben, creatief te zijn... Dit themanummer van Geron is aan het verouderende lichaam gewijd. Het oude lijf, dat met het klimmen der jaren zijn jeugdige schoonheid verliest, strammer wordt en gebreken gaat vertonen. Over een oud lijf wordt zelden geschreven; het haalt zelfs de cover van Plus magazine niet. Het roept weerzin op, of medelijden. Soms zelfs beide. En het roept vragen op. Hoe kwetsbaar is dat oude lijf? Is ouder worden een natuurlijk proces waarbij je je moet neerleggen? Of is het een ziekte die te genezen is? Valt er iets te doen aan of tegen de veroudering? Is er een methode, een therapie, een recept te verkrijgen om ouder worden uit te schakelen? Er bestaat inmiddels een hele industrie om het oude lijf niet oud te laten lijken. Dat gaat van eenvoudige potjes en tubes crème, via allerlei pillen en drankjes tot aan de plastische chirurgie. Er gaat in deze branche veel geld om. Maar toch verkoopt een oud lijf niet. Op de covers van de commerciële bladen voor ouderen zien we alleen mooie jong uitziende ouderen staan, meestal gephotoshopt. Het oude gerimpelde, door het leven getekende lijf wordt buiten zicht gehouden. Mag het oude lijf niet meer gezien worden? De geriater heeft er beroepshalve een goed oog voor. Ten behoeve van het oude lijf is in de jaren tachtig van de vorige eeuw de geriatrie als medisch specialisme ontstaan. Naarmate mensen ouder worden lopen zij meer risico op ziekten zoals dementie en Parkinson. Dikwijls komt zo'n ziekte niet alleen en is er sprake van comorbiditeit. Maar heeft alleen de arts iets zinnigs te zeggen over het oud lijf? Met als gevaar een medicalisering van de ouderdom, die aan ouderen de zeggenschap over hun eigen lichamelijkheid ontneemt. De grootste deskundige op het gebied van het oude lijf blijft zijn of haar bewoner, de oudere zelf. Die laten we in dit nummer dan ook aan het woord. Ria Wijnen, Frits de Lange & Toon Verlaan Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website