Magazine Logo

Zelfhulp helpt!

Peer van der Helm, Stephanie Muiters, Kim van de Rijt, Sonja van Rooijen en Marloes Strik

Participatie

Zelfhulpgroepen voor verslaafden zijn in Nederland een betrekkelijk onderbelicht en onbekend verschijnsel. Ten opzichte van andere landen zoals Duitsland of Italië neemt in Nederland maar een gering aantal verslaafden deel aan een zelfhulpgroep. Tevens vinden er relatief weinig verwijzingen plaats vanuit de professionele zorg naar zelfhulpgroepen (Geelen, 2000). Samen met het Trimbos-instituut hebben studentes Social Work aan de Hogeschool Leiden onderzoek verricht naar verslaafden die deelnemen aan zelfhulpgroepen in Nederland. Het onderzoek werd uitgevoerd in de periode van november 2005 tot en met juni 2006. Centraal stond de vraag welke mensen profijt hadden van zelfhulpgroepen en wat de succesfactoren waren van de verschillende zelfhulpgroepen. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website