Magazine Logo

Thema - Hoe comfortabel is de metapositie? Inleiding op het thema

Margreth Hoek en Hanneke Miley

Ouderschapskennis

Een beetje afstand nemen van een complexe situatie, betekent vaak dat je meer overzicht krijgt en andere dingen gaan opvallen. Je kijkt vanuit een ander perspectief naar de situatie, krijgt meer inzicht en komt op andere ideeën dan wanneer je midden in de opvoedstrijd zit vastgezogen. Alice van der Pas noemt dit de metapositie. Wanneer ouders afstand kunnen nemen als het even niet zo lekker gaat met het opvoeden wordt voorkomen dat hardnekkige opvoedproblemen ontstaan. Reflecteren op de processen op de ouderlijke werkvloer en de eigen denkbeelden kan uitmonden in nieuwe inzichten waaruit een andere aanpak volgt die wel succesvol is. De metapositie wordt ook wel een helikopterview genoemd. Je stijgt als het ware uit boven het ouderlijke opvoedgeharrewar. Dit beeld van een helikopter is een krachtige metafoor die helpt om te begrijpen waar het om draait als je in de meta-positie zit. Je houdt overzicht, wordt niet meegesleept in het opvoedgebeuren, de emoties van het kind of de eigen emoties. Boven de situatie zweven betekent dat je de situatie even stil zet. Je gunt jezelf een time-out. De dynamiek van het proces wordt stilgelegd en ouders kunnen als het ware achter het proces kijken. Op welke veronderstellingen en uitgangspunten is hun aanpak gebaseerd? Kloppen die wel bij dit kind of bij hun ideeën over goed ouderschap? Is er een andere visie mogelijk waarmee een andere insteek en aanpak in beeld komen? In een helikopter boven de ouderlijke werkvloer zweven klinkt kinderlijk eenvoudig en de afstand lijkt ook comfortabel, maar is dat ook zo? Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.



Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de website



Waardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de website



Participatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website