Magazine Logo

De helpende hand. Menselijke natuur en moraal bij Frans de Waal

Iris Hartog

Waardenwerk

Een golf van opluchting gaat door de zaal wanneer het olifantenkalf eindelijk uit de greppel met drijfzand de oever op weet te klauteren. Het publiek van primatoloog Frans de Waal, dat voor de lezing over zijn nieuwe boek is gekomen, heeft zojuist ademloos gekeken naar de pogingen van een aantal volwassen olifanten om een kalf uit hun kudde van de verdrinkingsdood te redden.1 Met de getoonde video wil De Waal laten zien dat sommige zoogdieren niet alleen beschikken over empathische vermogens, maar elkaar ook gerichte hulp bieden die vraagt om het onderdrukken van hun primaire impulsen. De olifanten beginnen niet in paniek aan het kalf te trekken, maar zakken door hun voorpoten en 'bouwen' in een vernuftige samenwerking een soort heuveltje van zand dat het kalf houvast biedt. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website