Magazine Logo

Persoonlijk herstel van cliënten in de maatschappelijke opvang - Een studie naar de uitvoerbaarheid en implementatie van de cursus 'Herstellen doe je zelf'

Hanneke van Gestel-Timmermans, José Buitendijk, Evelien Brouwers & Chijs van Nieuwenhuizen

Participatie

De cursus 'Herstellen doe je zelf De cursus 'Herstellen doe je zelf is in 1996 ontwikkeld door ervaringsdeskundigen en professionals. De cursus is gebaseerd op de herstelvisie. Dit is een cliëntenperspectief op herstel, geïntroduceerd in de jaren '80, dat ervan uitgaat dat iedereen controle kan herwinnen over het leven, hoop kan ontwikkelen voor de toekomst en een betekenisvol leven kan leiden. Herstel verwijst hier dus naar hoe iemand zijn of haar leven leidt ondanks de beperking of verslaving die de persoon heeft (Davidson & White, 2007; Davidson e.a., 2009; Resnick e.a., 2005; Brouwers e.a., 2013). Het gaat bij herstel om persoonlijke groei, hoop en autonomie (Meehan e.a., 2008) en niet om vermindering van symptomen. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website