Magazine Logo

Gesprek - in gesprek met een onderzoeker

Mariëtte Hoogsteder & Marianne van de Laar

Ouderschapskennis

Henny Bos is pedagoog en promoveerde eind 2004 aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) op een onderzoek naar gezinnen met lesbische ouders (Bos, 2004). Tot die tijd was in Nederland nog nooit het dagelijkse gezinsleven van lesbische stellen met kinderen onderzocht en beschreven. Eerder was Bos verbonden aan de vakgroep Homostudies van de Universiteit Utrecht en aan de Rutgers Nisso groep. Haar onderzoek gaat uitsluitend over lesbische koppels die samen voor kinderen hadden gekozen - dit in tegenstelling tot gezinnen waarvan de kinderen geboren waren in een eerdere, heteroseksuele relatie van één van de moeders. Bos onderzocht het ouderschap van de moeders, hun kinderwens en motivatie, de opvoeding en de ontwikkeling van de kinderen in honderd gezinnen met lesbische ouders. Om de resultaten te vergelijken onderzocht ze ook honderd gezinnen met heteroseksuele ouders. [1] Lesbische ouders blijken de opvoeding niet moeilijker te vinden dan hetero-ouders. Beide type ouders ervaren evenveel stress en voelen zich even (in-)competent. Bos vond ook geen verschillen in het welbevinden van kinderen in beide typen gezinnen. Er bleken wel verschillen in de sterkte van de kinderwens. Deze is bij lesbische moeders groter is dan bij heteroseksuele ouders. Ook de motieven van lesbische vrouwen om moeder te worden waren iets anders. Verder waren er minieme verschillen in interactiepatronen tussen ouder en kind; lesbische ouders zouden de autonomie van het kind meer respecteren, minder structuur bieden in interacties en minder vaak grenzen stellen dan heteroseksuele ouders. Sociale moeders — lesbische moeders die het kind niet baarden - gaven minder vaak straf dan heterovaders. Na haar promotie zette Bos het onderzoek naar lesbische gezinnen voort, onder andere in een longitudinale studie naar de ontwikkeling van kinderen. De kinderen uit ‘haar’ honderd gezinnen zijn inmiddels tussen de 8 en 13 jaar, en ze heeft hen uitgebreid geïnterviewd. Ze werkt samen met Nanette Gartrell, die in de Verenigde Staten al bijna 20 jaar onderzoek doet naar lesbische gezinnen en initiator is van de National Longitudinal Lesbian Family Study (zie www.nllfs.org). Tijd dus voor een gesprek over ouderschap en opgroeien in gezinnen waarover velen in de buitenwereld nog stigmatiserende opvattingen hebben. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.



Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de website



Waardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de website



Participatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website