Magazine Logo

Goed sociaal werk vereist een kritische benadering van wetenschappelijke categoriseringen

Fons Klaase

Waardenwerk

Sociaal werkers maken vaak op vanzelfsprekende wijze gebruik van sociaalwetenschappelijke kennis. Goed sociaal werk doet echter niet alleen zijn voordeel met deze kennis, er zit ook een keerzijde aan, met name aan het categoriserende spreken over mensen, bijvoorbeeld in de gedaante van psychiatrische categoriseringen als autisme of ADHD, maar ook van termen als kwetsbaar, beperkt zelfredzaam, weerstand, vermijdingsgedrag of gebrekkige impulsregulatie. Voor het bevorderen van goed sociaal werk in het licht van sociale rechtvaardigheid is het van groot belang om de impliciete normativiteit van dergelijke termen zichtbaar te maken en aan de orde te stellen. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.



Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de website



Waardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de website



Participatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website