Magazine Logo

Boekbespreking: Jan Auke Walburg. Jong van geest. Optimistisch ouder worden is geen kunst

Piet Houben

Geron

Jan Auke Walburg (2010). Jong van geest. Optimistisch ouder worden is geen kunst. Amsterdam: Nieuw Amsterdam (176 pagina's, € 17,50, ISBN: 978 90 468 0916 7) Het boek Jong van geest is een wake up call voor babyboomers. Jan Walburg, directeur van het Trimbos Instituut en ook babyboomer, roept zichzelf en generatiegenoten op te investeren in duurzaam geluk. Want in persoonlijke reflecties en gesprekken met vrienden stuit hij op een weinig attractief beeld van de pensioenperiode. Tezamen met generatiegenoten constateert hij dat het niet meevalt om aan die periode een invulling te geven die in overeenstemming is met de eigen waarden en principes. De stijgende levensverwachting bij een gelijkblijvende pensioenleeftijd leidt naar een rustfase in het leven van gemiddeld twintig tot vijfentwintig jaar. Een dergelijke lange levensfase die in het teken staat van 'pleziertjes' is maatschappelijk gezien onhoudbaar en niet meer te financieren. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website