Magazine Logo

Privacy in het leven van ouderen

Bart van der Sloot

Geron

Je wordt geboren, neemt wat onbeholpen stapjes, je eerste tandjes komen door. Je kirt vrolijk als je moeder je onder de douche stopt en als je vader je met je nog natte haren in de lucht gooit en net op tijd weer opvangt. Je staat op wanneer je dat gezegd wordt; je gaat slapen wanneer je dat gezegd wordt. Maar langzamerhand begin je zelfstandig te worden, je ontdekt de wereld om je heen en krijgt zowaar een eigen willetje. En dan, zo rond je puberteit, slaan alle stoppen door. Je trekt je niets meer aan van de regels van je ouders, je gaat en staat waar je wilt en de deur van je kamer gaat op slot: dat is voortaan jouw domein. Volwassen worden betekent vrijheid claimen, autonoom zijn en je privacy afdwingen. Deze zaken zijn essentieel voor een goed bestaan en gelden lange tijd als onproblematisch, maar naarmate je ouder wordt komen deze vanzelfsprekende waarden steeds meer onder druk te staan: je wordt weer onder de douche gestopt, je moet weer gaan slapen wanneer je dat gezegd wordt, je moet je weer schikken naar de regels van anderen. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website