Magazine Logo

Van oude naar nieuwe mythen over ouder worden

Dorly Deeg

Geron

Pas sinds een eeuw worden ouderen als aparte categorie gezien. Sindsdien was het beeld van de oudere levensfase overwegend negatief. Zoals het gezegde luidt: de ouderdom komt met gebreken. Inmiddels lijkt er iets wezenlijks veranderd aan de beeldvorming over ouderen. Zij wordt zelfs vergeleken met een tweede adolescentie (Knipscheer 2005). Een positieve beeldvorming lijkt de negatieve te hebben vervangen - óók in het tijdschrift Geron (Schnabel 2008, Westendorp 2009). Hebben oude mythen over ouder worden plaats gemaakt voor nieuwe mythen? Vooral op het gebied van de gezondheid - niet geheel los van maatschappelijke factoren - hebben positieve mythen de overhand gekregen. Ik bespreek er een aantal van. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.



Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de website



Waardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de website



Participatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website