Magazine Logo

Psychosocial Rehabilitation coming of age in a globalized world

Participatie

Congres 'Psychosocial Rehabilitation coming of age in a globalized world' | Georganiseerd door de World Association for Psychosocial Rehabilitation | 12-15 oktober 2006 | Athene Ik zit in een grote, deels verduisterde zaal. Voor mijn ogen zie ik drie mensen op het podium zitten: een oudere heer, geflankeerd door twee jongere vrouwen. Er volgen drie lezingen. Het verhaal van de oudere heer, een psychiater uit Oostenrijk, steekt zowel inhoudelijk als qua presentatie en impact mager af bij de indrukwekkende lezingen van de twee vrouwen, beiden ervaringsdeskundig, beiden ooit gediagnosticeerd als lijdend aan 'schizofrenie'. In feite heeft de psychiater weinig bij te dragen vergeleken met de ervaringsdeskundigen; zij hebben ervaring én deskundigheid. Achter mijn ogen zie ik gelijktijdig een flashback. Ik zit zo'n 35 jaar geleden in een soortgelijke grote zaal voor een college psychiatrie in Groningen. Op het podium een oudere heer, de psychiater, naast hem een man van tegen de dertig jaar. De psychiater vertelt, geeft uitleg, demonstreert. De man naast hem is 'een schizofreen'. Het is niet de bedoeling dat hij iets uitlegt, iets vertelt; hij is daar als demonstratiemateriaal. De man heeft ervaring, de psychiater is de deskundige. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website