Magazine Logo

Verdriet in de psychiatrie

Lenneke Elfers

Participatie

We kennen in de psychiatrie afdelingen voor psychotische mensen, zorgpro-grammas voor stemmingsstoornissen of circuits voor angst- en stemmingsklachten. Maar nog nooit trof ik een afdeling voor verdrietige mensen. Of een troost- en warmteaanbod in de GGZ. En dat is raar, zeker als je bedenkt dat veertig tot zeventig procent van de psychiatrische patiënten geweldservaringen als slachtoffer kent, dwars door alle psychiatrische diagnoses heen. Beschadigd door het leven, of meer in het bijzonder: door wat mensen elkaar onderling aandoen: geweld, verwaarlozing, uitsluiting, werkeloosheid, middelenmisbruik, geweld. Zo is de cirkel rond. Daar kun je ziek van worden. Maar eerst en vooral word je er akelig verdrietig van. Echter, als de misdaad moet worden verzwegen en de schade en het verdriet niet mogen bestaan, er niet mogen zijn, pas dan ontwikkelt zich ziekte, psychiatrische ziekte wellicht. Met alle aandacht die er nu is voor de werking van onze hersenen en voor de biologische oorzaken van psychiatrische ziekten komt er steeds minder aandacht voor het lijden van de mens. Verdriet in de psychiatrie..., kennen we het wel? Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website