Magazine Logo

Erbij horen - Enkele aantekeningen over de verhouding tussen psychiatrie en multiculturalisme(1)

Bart van Leeuwen

Participatie

Je thuis voelen, erbij willen horen, is een wezenlijk aspect van menselijk welzijn. Het besef van erbij horen wordt bereikt door de erkenning door anderen. Ieder wil erkend worden als volwaardige gesprekspartner, of als burger met een gelijke morele status als andere burgers in de samenleving. Deze fundamentele afhankelijkheid - het 'dialogische zelf' - veroorzaakt kwetsbaarheid voor miskenning. Deze kwetsbaarheid geldt met name voor mensen die 'anders' zijn, zoals psychiatrische patiën- ten en allochtonen. De acceptatie van relatief onschuldige diversiteit vereist een zekere soepelheid van de samenleving, zodat mensen zichzelf kunnen zijn zonder dat ze dat moeten bekopen met sociale uitsluiting en marginalisering. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website