Magazine Logo

Ervaring met ervaringsdeskundige medewerkers

Harrie van Haaster en David Hidajattoellah

Participatie

Veel GGZ-instellingen zetten ervaringsdeskundigen in bij de ondersteuning van herstel. Altrecht is één van die instellingen. In 2008 werd een vakgroep ervaringsdeskundigheid opgericht, gevolgd door de aanstelling van een stafmedewerker ervaringsdeskundigheid in 2009. Er werden specifieke methoden ingezet zoals 'Herstellen doe je zelf groepen. Voor de ervaringsdeskundige medewerkers kwamen er mogelijkheden voor scholing en intervisie en werden functiebeschrijvingen en functieprofielen opgesteld. Vanuit de vakgroep werd tevens het initiatief genomen voor onderzoek naar de inzet van ervaringsdeskundigheid in Altrecht. In dit artikel doen we verslag van een onderzoek naar de meerwaarde van de inzet van ervaringsdeskundige medewerkers, hun competenties en de kwaliteit van de door deze medewerkers geleverde zorg. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website