Magazine Logo

Partners in de zorg Phrenos-schizofrenie-congres

Participatie

Het thema van het congres was dit jaar zeker actueel: Partners in de zorg. De GGZ biedt zorgverlening in de gemeenschap en dus dichter bij de cliënt en wil daarmee sociale inclusie bevorderen. In de behandeling van cliënten staat het ondersteunen bij rehabilitatie en participatie aan de samenleving centraal. Daarnaast neemt de rol van gemeenten in dit proces steeds meer toe. De GGZ is daarmee niet meer de enige behandelaar, maar is nu partner met vele andere maatschappelijke dienstverlenende instanties. Mette Lansen, voorzitter van Anoiksis, vereniging voor mensen met schizofrenie en aanverwante stoornissen, pleitte voor samenwerking tussen verschillende GGZ-instellingen. Cliënten hebben, net zoals alle andere mensen, basisbehoeften zoals veiligheid, een dak boven hun hoofd en een sociaal leven dat past bij hun mogelijkheden. In het proces van adequate doorstroom van cliënten naar een passende woonvorm en of behandeling bevinden zich nog lacunes. Als mogelijke oorzaak werd het 'vermarkten' van de zorg genoemd. GGZ-instellingen zijn tot concurrenten gevormd. Een andere oorzaak zou kunnen zijn dat professionals symptomen over het hoofd zien. Professionals zouden zich beperken tot het herkennen van symptomen die passen bij de eigen professie. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website