Magazine Logo

Redactioneel

Rozemarijn Esselink

Participatie

Veel aandacht voor jongeren in deze aflevering van Rehabilitatie & herstel. In Rotterdam werken vijf (F)ACT-teams speciaal voor jongeren. Bert-Jan Roosenschoon en Patricia Schell doen verslag van een praktijkgericht onderzoek naar de functie, cliëntengroep, werkwijze en effectiviteit van ACT-Jeugd. De missie van de teams is het bieden van specialistische psychiatrische zorg aan jongeren die tussen de wal en het schip vallen qua zorgloket of die afhaken van de hulpverlening. Het gaat om jongeren met zeer diverse problematiek waarbij mogelijke psychiatrische ziektebeelden nog niet zijn uitgekristalliseerd. Zij hebben vaak conflicten thuis of op school, waardoor ze maatschappelijk slecht geïntegreerd zijn. ACT-Jeugd kan steun bieden aan de cliënten en hun ouders, wat verergering van de problemen kan voorkomen. Zie in dit verband ook de bespreking van het boek van Margreet de Pater, 'De eenzaamheid van de psychose', over hulp aan jongeren met een psychose en hun familieleden (M. Buis). Arnhild Lauveng was zo'n kind dat dringend hulp nodig had en aanklopte bij de hulpverlening, maar vroegtijdig afhaakte omdat hulpverleners haar vragen stelden waar ze geen raad mee wist. Toen Arnhild zeventien jaar was kreeg ze de diagnose schizofrenie. In haar opmerkelijke herstelverhaal beschrijft zij de ervaring van en het zelfbewustzijn bij een psychose. Haar psychose wordt begrijpelijk en zinvol bezien tegen de achtergrond van haar levensverhaal. Arnhild, tegenwoordig werkzaam als psycholoog, geeft op basis van haar ervaringen met psychose en inzichten uit de ontwikkelingspsychologie glasheldere aanwijzingen met behulp waarvan we jongeren met een psychose steun en veiligheid kunnen bieden om gevoelens te onderzoeken. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website