Magazine Logo

Valeriussymposium Samen kiezen voor herstel

Annette Plooy

Participatie

Het jaarlijkse Valeriussymposium van GGZinGeest en VUmc stond dit keer in het teken van de begrippen Ernstige Psychiatrische Aandoeningen (EPA) en herstel. Wat is de betekenis van deze begrippen en hoe kan de GGZ effectief bijdragen aan het herstel van EPA-patiënten? Jim van Os, hoogleraar Psychiatrische Epidemiologie aan de Universiteit van Maastricht, presenteerde in de eerste lezing zijn visie op EPA en diagnostiek. Van Os neemt deel aan de commissie die DSM-V voorbereidt en lichtte toe hoe met name de diagnose schizofrenie steeds meer ter discussie is komen te staan. De kwestie is echter breder: 'Is DSM our servant or our master?' De diagnostiek zoals wij die kennen is gebaseerd op constructen, niet op feiten. Na twintig jaar onderzoek, stelt Van Os, is er geen enkele biologische of neuro-psychologische test voor psychiatrische stoornissen. Verder gaat de diagnostiek voorbij aan heterogeniteit. Onderzoek hanteert gemiddelden, en deze worden ten onrechte toegepast op individuen. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website