Magazine Logo

Militair geweld, en dan? - Humanistisch geestelijke verzorging voor, tijdens en na gevechtsmissies en het taboe op doden

Martine Hulsman en Norbert de Kooter

Waardenwerk

Viktor brengt zijn dochter naar bed. Hij is militair en net terug van een uitzending naar Afghanistan. Zijn dochter was die avond bij het voorlezen wat stil. Vik vraagt: 'is er iets, Muppet?' Na wat aandringen vraagt de dochter, nog steeds twijfelend: 'Papa, ben jij een moordenaar?' 'Natuurlijk niet, Muppet, hoe kom je daar bij?' 'Een kindje uit groep 4 heeft op het schoolplein tegen me gezegd dat jij een moordenaar bent, want in Afghanistan heb je mensen doodgeschoten'. Vik slaat zijn arm om haar heen en vraagt zich af hoe je iets aan een meisje van zes uitlegt wat je zelf ook niet helemaal begrijpt. Vik had die week een presentatie op de school van zijn dochter gegeven, en allerlei vragen beantwoord over hoe het was in Afghanistan: hoe de kinderen daar spelen, wat ze eten, en ja, hem was ook gevraagd of hij Taliban gedood heeft. (Roelen, 2009) Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website