Magazine Logo

De metapositie van de ouder en die van de ouderbegeleider

Pieter Remmerswaal

Ouderschapskennis

De moeder met het 'borderline'-predicaat (Remmerswaal, 1998) sprak graag met me over haar dochter Minnie en haar ouderlijke zorgen en ze deed dat lange tijd wekelijks. Van haar leerde ik de traumatisering in haar jeugd en de (daarmee samenhangende) falende emotieregulatie te zien als buitengewone stressoren voor haar opvoederschap en voor haar ouderschap. Voor haar opvoederschap omdat het haar bijna dagelijks hinderde bij het vormgeven aan basaal opvoedgedrag, en voor haar ouderschap: het kostte haar extreem grote moeite om zichzelf als goede moeder te blijven zien. We bespraken vaak hoe Minnie zich thuis misdroeg en hoe moeder dan geen energie kon opbrengen daar iets tegen te doen of daardoor juist uit haar slof schoot. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website