Magazine Logo

Thema: Metapositie: ontregelende emoties - Inleiding op het thema

Margreth Hoek en Hanneke Miley

Ouderschapskennis

Kinderen grootbrengen roept een scala aan emoties op bij ouders. In het contact met hun kind kunnen zij positieve emoties ervaren zoals: blijdschap, liefde, gelukkig zijn... Maar ouders worden ook geconfronteerd met 'negatieve' gevoelens: "Ik kan hem wel achter het behang plakken!" is een uitroep die je hoort op het schoolplein wanneer ouders hun lang niet altijd glorieuze ervaringen met hun kind delen. Elke ouder kent woede, onzekerheid, frustratie, wanhoop. Deze negatieve emoties zijn extra confronterend omdat ze maatschappelijk niet echt geaccepteerd zijn én omdat het veel van ouders vraagt om deze emoties te reguleren. Emotieregulatie is van belang om situaties op de ouderlijke werkvloer niet te laten ontsporen. Het is een kunst om wanneer je boos bent je niet te laten leiden door deze emotie, maar te blijven reflecteren over wat er gebeurt en hoe je handelt. Soms lukt dat, soms niet. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website