Magazine Logo

Amartya Sen’s gedachtegoed als inspiratiebron voor de Humanistiek

Caroline Suransky

Waardenwerk

Vrijheid en Rechtvaardigheid: kernbegrippen voor Amartya Sen Prof. Sen, werkzaam als hoogleraar Economie en Filosofie aan Harvard University in de Verenigde Staten, is geboren in West-Bengalen, India in 1933. Hij is een internationaal invloedrijke econoom en filosoof die vooral bekend werd door zijn werk over economische en ethische aspecten van armoede. Hiervoor ontving hij in 1998 de Nobelprijs voor de Economie. In een autobiografische tekst verwijst Sen naar jeugdherinneringen die diepe indruk op hem hadden gemaakt en een belangrijke vormende werking op hem hadden. Al heel jong was hij getuige van hongersnood en grote politieke omwentelingen in zijn land. In deze tijd ervoer hij ook de toenemende spanning en polarisatie tussen de verschillende Indiase bevolkingsgroepen zoals Hindoes, Moslims en Sikhs. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website