Magazine Logo

Stilstaan bij de plek der moeite

Ingrid Groot

Waardenwerk

De indruk ontstaat dat een masker afgezet en opzij gelegd moet worden om toegang te krijgen tot de plek der moeite.1 Een belangrijk element van elke goede training en coachgesprek is het creëren van een veilige omgeving waarin mensen naar zichzelf kunnen kijken en van daaruit kunnen ontwikkelen. Kwetsbaar kunnen en durven zijn, en vanuit die kwetsbaarheid je eigen kracht voelen, vraagt moed en vertrouwen in jezelf en in je omgeving. Veiligheid creëer je door op je gemak te zijn met ongemak; door volledig te zijn met wat er is en wellicht moeilijk is. In dit artikel onderzoek ik hoe veiligheid vanuit het stilstaan bij, in Marianne van Hoorns woorden, de plek der moeite, gecreëerd kon worden tijdens een door mij gegeven training bij een groep politiemensen. Welke rol speelt aandacht voor wat er is in de creatie van veiligheid? Dit artikel draait echter niet alleen over het creëren van veiligheid in deze groep, maar is ook een reflectie over mijn eigen veiligheid als trainer: hoe kwetsbaar kan ik als trainer zijn? Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website