Magazine Logo

Ouderschapstheorie en opleidingen

Dany Baert

Ouderschapskennis

Auteur postuleert dat psychologie van ouders niet bestaat, maar dat er voldoende evidentie is hen als aparte groep te benaderen. Ouderschap is een maatschappelijk positie, betoogt hij, en ouderschapstheorie handelt dus over de ouderlijke positie in sociale relaties. Baert vindt ouderbegeleiding apert een vorm van hulpverlening aan volwassenen. Hij zet zich af tegen theorieën die ouders slechts als instrumenten willen bijregelen in het belang van kinderen. Hij pleit bij het werken met ouders voor beschrijvende in plaats van normatieve theorieën. De wetenschappelijke juistheid van een diagnose is minder belangrijk dan de vraag of die aansluit bij ouders en mogelijkheden biedt voor een zoekproces samen met hen. De training in het innemen van de ouderlijke positie mag in de opleidingen van ouderbegeleiders niet ontbreken. Trefwoorden: ouderschapstheorie, ouderlijke positie, ouderbegeleiding, opleiding ouderbegeleiding Dany Baert is Klinisch psycholoog, Opleider en Algemeen Directeur van de Interactie Academie te Antwerpen Adres: Van Schoonbekestraat 33, B 2018 Antwerpen E-mail: Secretariaat@Interactie-Academie.be Inleiding 'Je hebt dus besloten een kind te nemen. Je hebt besloten af te zien van rustige avonden met een goed boek, van luie weekeinden met goede muziek, van intieme etentjes waarbij je gewoon je zin kunt afmaken, van die privé-momenten dat je het idee koestert van: wij met ons tweeën en onze liefde, meer zullen we nooit nodig hebben. Je hebt besloten dat je bankstel een trampoline wordt en dat je niet meer op je gemak hoeft te genieten van fraaie reproducties, maar liever verzenuwd gaat proberen om reproducties van jezelf in toom te houden.’ Aan het woord is Bill Cosby (1986), in zijn boekje Vaderschap. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website