Magazine Logo

Zonder beschuldiging werken met gezinnen van kinderen en adolescenten in residentiële zorg

Frank Ainsworth

Ouderschapskennis

Oorspronkelijke titel: A “No Blame” Approach to Work with Families of Children and Adolescents in Residential Care (1991). Het artikel is eerder verschenen in Child & Youth Care Forum, 20 (5): 301-311. (Copyright: Kluwer Academic/Plenum Publishers.) Frank Ainsworth was in 1991 verbonden aan de Edith Cowan University in Australië. Samenvatting Dit artikel beschrijft een aanpak in het werken met gezinnen die ontwikkeld is in een innoverend residentieel leer- en leefprogramma voor jongens en meisjes van 14 tot 17 jaar met gedragsproblemen. Het werken met de ouders vormt een integraal onderdeel van een programma, dat het in stand houden van de band tussen de jongeren en hun gezinnen benadrukt, evenals het verbeteren van de gezinsrelaties, voortzetting van de verantwoordelijkheden van het gezin en herstel van het ouderlijk gezag. Het doel is niet per se terugkeer van de jongere naar huis. In de afgelopen jaren is er weer aandacht voor het belang van het werken met de gezinnen van kinderen en adolescenten in residentiële settings (Ainsworth & Hansen, 1986; Garland, 1987; Jens-on & Whittaker, 1988; Burford & Casson, 1989; Kelsall & McCullough, 1989). Binnen deze sector van de hulpverlening heeft een accentverschuiving plaatsgevonden, waardoor er meer aandacht is voor het welzijn van het gezin en niet meer uitsluitend voor het kind (Maier, 1986). Deze verschuiving onderstreept erkenning voor het feit dat de biologische ouders belangrijk blijven ook voor kinderen in de residentiële zorg. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website