Magazine Logo

IRB in Beeld

JOS DROES EN MEHMET YUCEL

Participatie

Een introductie in de IRB volgens de principes van de ‘Yucelmethode' De Individuele Rehabilitatie Benadering is een techniek die hulpverleners kunnen gebruiken om mensen te ondersteunen bij het verkennen, kiezen, verkrijgen en behouden van hun persoonlijke participatiedoelen. Dikwijls wordt in de praktijk geklaagd dat de methode ingewikkeld is. De werkbladen van de IRB worden vaak aangeduid met termen als ‘al die formulieren die je moet invullen'. De IRB in Beeld is ontworpen om deze bezwaren weg te nemen door met een beeldende vorm van Individuele Rehabilitatie te werken. Jos Dröes en Mehmet Yucel hebben samen een toepassing van de blokkenmetafoor uit de Yucelmethode (Yucel, 2013) ontwikkeld die gebruikt kan worden om de IRB (Luijten, Korevaar & Dröes, 2011) op een beeldende manier te gebruiken. De auteurs denken dat deze toepassing op ruime schaal in het IRB-onderwijs en in het werken met de IRB kan worden gebruikt. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website