Magazine Logo

Studiereis RACT Gotenborg, februari 2016

SASKIA VAN DER WOUDEN, FRITS BOVENBERG EN HANS KROON, M.M.V. BRAM BERKVENS, JOB MOL, EN FRITS DORLEIJN

Participatie

De ontdekking van het werken met resourcegroepen Resource group assertive community treatment (RACT) is relatief nieuw in Nederland. In het RACT-model vormen mensen met een psychotische aandoening een resourcegroep, een steungroep, waarin hulpverleners, familieleden en naasten deelnemen. Die groep maakt deel uit van het ACT-team. In de resourcegroep krijgen de cliënt, familie en naasten educatie om beter te communiceren. Het helpt de cliënt om meer eigen regie te krijgen op zijn of haar leven. Doordat familie en naasten meedoen, vermindert het ook de stress in de eigen omgeving. Om meer inzicht te krijgen in het werken met resourcegroepen maakten een groep Nederlanders een studiereis naar Zweden, waar het al enige jaren in praktijk wordt gebracht. In deze bijdrage is het verslag te lezen. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website