Magazine Logo

Uit de marge

GERDA SCHOLTENS

Participatie

Op inclusie gericht groepswerk met kwetsbare ouderen Tekening Charlotte de Bie Ouder worden betekent niet voor iedereen genieten van de oude dag. Ouderen gaan met pensioen, de kinderen verlaten het ouderlijk huis. Het kan in die levensfase heel stilletjes worden en moeilijk om het leven naar tevredenheid in te richten. Welzijnswerk kan hier uitkomst bieden. De aandacht van medici en in de media - zoals laatst in VPRO Zomergasten - om gezond (heel) oud te worden, lijkt voorbij te gaan aan problemen die ouderen nu ondervinden in deze levensfase. Na hun zestigste hebben veel mensen nog een heel leven voor zich dat gekenmerkt wordt door vrije tijd en de afwezigheid van verplichtingen. Een deel van de ouderen vindt het moeilijk om hiervan te genieten. Zij voelen zich eerder eenzaam en geïsoleerd. In dit artikel ga ik in op de mogelijkheden van het welzijnswerk om activiteiten op te zetten die deze ouderen ondersteunen bij de invulling van deze nieuwe levensfase. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website