Magazine Logo

Acceptance and Commitment Therapy bij volwassenen met een autismespectrumstoornis

A.J.J. Mol, M. van Riel en H.K. Beetsma

WTA

In de afgelopen paar jaar krijgt de behandeling van autismespectrum-stoornissen (ASS) bij volwassenen met een normale begaafdheid steeds meer aandacht. De laatste tijd zien we dat 'acceptatie' een nadrukkelijker thema is in bijna iedere behandeling bij ASS. In dit artikel wordt een relatief nieuwe behandelmethodiek besproken: Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Bij deze methodiek ligt de focus op acceptatie en leven naar je eigen waarden. Hierbij is klachtreductie geen doel. De boodschap die via ACT wordt overdragen is: 'Je hebt ASS en daarmee kun je een leven leiden dat voor jou de moeite waard is.' In dit artikel beschrijven we onze eerste ervaringen met ACT bij volwassenen met ASS vanuit onze dagelijkse praktijk, en geven we uitleg over de methodiek van ACT. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website