Magazine Logo

De transitie naar volwassenheid bij jongeren in multiplex autisme gezinnen

Jan-Pieter Teunisse, Barbara van Heijst, Marijke Gottmer en Inge van Balkom

WTA

Ouders van kinderen met autisme hebben, vergeleken met ouders van kinderen met andere stoornissen, meer stress, meer psychische klachten en meer relatieproblemen (Seltzer et al., 2001, 2004). Depressieve episodes en sociale fobie komen vaker voor bij ouders van kinderen met autisme (Piven & Palmer, 1999), en over het algemeen hebben zij meer psychiatrische problemen dan ouders van kinderen met andere problematiek (Yirmiya & Shaked, 2005). Dit geldt in het bijzonder voor moeders, bij wie veel meer en vaker dan bij vaders symptomen van depressie, sociaal isolement en oververmoeidheid worden vastgesteld. De onderzoeken hiernaar betreffen meestal het functioneren van ouders van jongere kinderen met autisme, maar er zijn aanwijzingen dat de psychische klachten van de ouders nog verder toenemen tijdens de adolescentieperiode van hun kind (Bristol & Schopler, 1983; Harris, 1984; Marcus, 1984; koegel et al., 1992). Ouders hebben in deze fase vooral veel zorgen om het externaliserend probleemgedrag, het gebrek aan sociale en communicatievaardigheden, beperkingen van familieactiviteiten vanwege zorgtaken, problemen rondom school, en de toekomst van hun kind met autisme (Fong et al., 1993). Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website