Magazine Logo

Verslag van het Nationaal Autisme Congres 2014

Geerte Slappendel en Kirstin Greaves-Lord (Yulius/Erasmus MC)

WTA

Op vrijdag 21 maart vond in 's-Hertogenbosch het 14e Nationaal Autisme Congres plaats. Thema van het congres was dit jaar "Een nieuw licht op autisme: variabiliteit en complexiteit”. Bij veel sprekers lag dit jaar de nadruk dan ook niet op autisme als één samenhangend diagnostisch beeld, maar juist op de grote verschillen tussen mensen met een diagnose binnen het autisme spectrum. Het programma opende met een lezing van professor Lynn Waterhouse van de College of New Jersey. Zij besprak ter opening de vragen die binnen autisme onderzoek nog niet beantwoord zijn. Ze gaf aan dat de focus van haar onderzoek ligt bij de biologische verklaringen van zowel de samenhang als de diversiteit binnen autisme. Professor Waterhouse pleit ervoor een einde te brengen aan het zoeken naar die éne oorzaak van autisme. In de afgelopen jaren is een overvloed ontstaan aan literatuur over verschillende neurobiologische mechanismen die gerelateerd zouden zijn aan autisme. Deze variëren echter van beperkingen in de algemene neurale verwerking, tot beperkingen in zeer specifieke neurale circuits. In plaats van zoeken naar die ene oorzaak (‘de heilige graal’) moet er overzicht gecreëerd worden in alle verschillende, soms gerelateerde of juist tegengestelde neurobiologische mechanismen die in bestaand onderzoek geassocieerd zijn met autisme. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website