Magazine Logo

Genetica van Autisme

Jytte de With, Wouter Staal

WTA

Een complete bespreking van de genetica van autisme zou vele pagina's omvatten en binnen afzienbare tijd niet meer up to date zijn. Dit artikel heeft dan ook niet tot doel de gehele genetica van autisme te beschrijven. Hier zullen de ontwikkelingen op het gebied van de genetica van autisme inzichtelijk worden gemaakt door deze te kaderen in een historisch perspectief (zie tabel-1). De lijn van ontwikkeling wordt hierdoor zichtbaar, met als doel de veelheid aan publicaties die uit worden gebracht beter te kunnen begrijpen. In dit artikel zullen vooral de grote lijnen op het gebied van genetica en ASDs worden uitgelicht, specifieke genen en syndromen zullen minder aan bod komen. Voor een uitgebreide lijst van genen verwijzen we naar het artikel van Betancurt (Betancur, 2011) en drie internetdatabases (http:// autismkb.cbi.pku.edu.cn/, http://www.mindspec.org/autdb. html en https//sfari.org/sfari-gene) (Banerjee-Basu & Packer, 2010; Basu, Kollu, & Banerjee-Basu, 2009; Xu, Li, Huang, Zhao, Tang, & Wei, 2012). Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website