Magazine Logo

Portret van een autistisch kind als kunstenaar

Gerrit Breeuwsma

WTA

In de literatuur over autisme hebben autistische personen met een bijzondere gave altijd een opvallende rol gespeeld. Soms gaat het om zogenoemde idiots savants, soms om 'gewone' savants. Soms gaat het om excentrieke talenten (het memoriseren van honderden telefoonnummers), andere keren ligt het accent meer op het creatieve of geniale talent van de autist. Sommige autisten - zoals de Rainman of meer recent Daniel Tammet - hebben dankzij dergelijke kwalificaties een iconische betekenis gekregen. Voor veel mensen zijn autisme en savant bijna synoniem aan elkaar en hoe je het ook wendt of keert, de 'bijzondere autist' heeft bijgedragen aan het beeld van de autist en het autisme en heeft bovendien zijn stempel gedrukt op het onderzoek naar autismespectrumstoornissen. In de verzameling van bijzondere autisten neemt het meisje Nadia een bijzondere plaats in. Zij beschikte over een voor een kind verrassend goed tekentalent dat moeilijk onopgemerkt kon blijven. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website