Magazine Logo

Congres Review: 9e Nationaal Autisme Congres

Leontine ten Hoopen & Pieter de Nijs

WTA

Op 20 maart 2009 vond in Rotterdam al weer het negende Nationaal Autisme Congres plaats. Ook dit keer was de opkomst weer groot en het programma indrukwekkend, met een keur aan internationale sprekers. Professor Herman van Engeland zat het plenaire wetenschappelijk programma voor, met acht lezingen in het Engels. Hierin waren alle cutting edge topics vertegenwoordigd, zoals vroege interventies, immunologische aspecten, synaptic and clock genes en spiegelneuronen. In het parallelprogramma, met tien sessies, kwamen de wat meer praktijkgerichte onderwerpen aan bod. Opvallend was de grote opkomst bij de educatieve lezingen, die al om 8.30 uur van start gingen, over vroege herkenning en over oudertraining bij ASS en ADHD. Zonder een volledig overzicht te kunnen bieden van een congres met zoveel informatie, willen we in deze bijdrage enkele hoogtepunten en indrukken bespreken. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website