Magazine Logo

Congres Review: International Meeting for Autism Research (IMFAR)

Leontine ten Hoopen, Esther de Bruin, Pieter de Nijs

WTA

Van 15 tot en met 17 mei 2008 vond in Londen al weer het zevende IMFAR-congres, de jaarlijkse internationale bijeenkomst van de International Society for Autism Research (INSAR), plaats. Dit was de eerste keer dat het congres in Europa (buiten Noord-Amerika) werd gehouden en de opkomst was enorm. Aan meer dan 1100 congresgangers uit ruim 40 landen werden circa 30 lezingen, 130 mondelinge presentaties en 650 posters gepresenteerd over autismespectrum-stoornissen (ASS). Ook waren er enkele boeiende rondetafeldiscussies. De voorzitter van dit overigens uitstekend georganiseerde en verzorgde congres was Tony Charman van het Institute of Child Health in Londen. Plenaire lezingen werden onder andere verzorgd door Francesca Happé, Thomas Bourgeron, Lindsay Obermann en John Constantino. De algemene sfeer werd gekleurd door de aanwezigheid van vele hot shots uit de wereld van de autism research en nieuwe, interessante onderzoeksbevindingen vanuit verschillende invalshoeken. Op dit congres waren er natuurlijk vooral veel onderzoekers, maar ook de behandelaren en ervaringsdeskundigen waren ruimschoots aanwezig. Opvallend was de relatief sterke inbreng van Nederlandse en Belgische onderzoekers. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website