Magazine Logo

Politiek burgerschapsonderwijs rond scholierenverkiezingen in Nederland

Isolde de Groot

Waardenwerk

Dit voorjaar worden er voorafgaand aan de nationale verkiezingen op veel scholen in Nederland weer scholierenverkiezingen georganiseerd. Middels deze verkiezingen, ook wel aangeduid als schaduwverkiezingen, bieden scholen hun leerlingen de mogelijkheid zich voor te bereiden op participatie aan de officiële verkiezingen. De scholierenverkiezing is een vorm van politiek onderwijs met een lange geschiedenis in Europa. In Nederland worden scholierenverkiezingen bijvoorbeeld sinds 1963 georganiseerd. In sommige landen in Europa, waaronder Noorwegen, vormen scholierenverkiezingen een standaard onderdeel van het curriculum. Hier hebben alle bovenbouwleerlingen in het voortgezet onderwijs de mogelijkheid eens in de twee jaar te oefenen met onder andere het bepalen welke partij in hun ogen de beste visie heeft op prangende maatschappelijke vraagstukken en wenselijk beleid op dit vlak. In andere landen, waaronder Nederland, beslissen scholen zelf of zij deze activiteit willen aanbieden aan hun leerlingen. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website