Magazine Logo

Congres Review: 11e Nationaal Autisme Congres

Leontine ten Hoopen en Pieter de Nijs

WTA

Op 18 maart 2011 vond in Rotterdam alweer het elfde Nationaal Autisme Congres plaats. De congresorganisatie had wederom een keur aan nationale en internationale sprekers geprogrammeerd. De opkomst was ook weer overweldigend. Het thema sociaal leren was in een aantal lezingen een rode draad. Prof. Herman van Engeland zat het plenaire programma weer voor. De eerste plenaire lezing werd verzorgd door prof. Amanda Woodward van de University of Maryland in de Verenigde Staten. De vroege ontwikkeling van sociale perceptie was haar onderwerp. Ze heeft onderzoek gedaan naar waar jonge kinderen van jonger dan twaalf maanden naar kijken als ze de hand van een volwassene naar een bepaald voorwerp zien reiken en of ze al kunnen anticiperen op waarnaar de hand reikt. Het onderzoek betrof typically developing children, dus geen kinderen met autisme; men hoopt hieruit natuurlijk wel lessen te kunnen trekken over de ontwikkeling van het sociaal leren bij kinderen met autisme. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website