Magazine Logo

Kijkgedrag bij autisme

Leontine ten Hoopen en Pieter de Nijs

WTA

Tijdens het tiende Nationaal Autisme Congres in maart 2010 werd door Warren Jones van het Child Study Center van de Yale University in New Haven, Connecticut (USA), een betoog gehouden met indrukwekkende visual effects. Het onderwerp gaf daar ook wel aanleiding toe, want zijn lezing ging over kijkgedrag bij autisme. Warren Jones en Ami Klin richten zich op onderzoek van kijkgedrag bij kinderen met autisme en de mogelijke impact daarvan op hun sociale ontwikkeling. Een belangrijke vraag is welke aspecten van een afbeelding of situatie de aandacht van de kijker trekken. Hiervoor gebruikt Jones de term salience. Niet alleen mensen of kinderen, maar ook dieren zoals duiven en apen, kunnen een soort voorkeursaandacht, preferential attention, geven aan bepaalde onderdelen die ze zien (Klin et al., 2009). Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website