Magazine Logo

WTA lezing 2011

WTA

Elk jaar geeft het WTA een prijs voor de meest gewaardeerde bijdrage van een bepaald jaar. Dit in verband met het promoten van wetenschappelijk onderzoek in relatie tot autisme. Voor het jaar 2009 ging deze prijs (€ 500,--) naar mw. dr. E.M.A. (Els) Blijd-Hoogewys1 voor haar artikel De Ontwikkeling van Theory-of-Mind en het Theory-of-Mind Takenboek. Een niet lineaire aanpak van ontwikkelingsdata. De bijbehorende openbare lezing werd uitgesproken op het 11e Nationaal Autisme Congres te Rotterdam. Hieronder volgt de abstract van haar rede. Inleiding Om sociale contacten te kunnen aangaan, is het belangrijk dat kinderen zich kunnen inleven in de gedachten en gevoelens van anderen. Op basis daarvan kunnen ze gedrag voorspellen en verklaren. In de wetenschap wordt het vermogen om zich in te leven in anderen aangeduid als Theory-of-Mind. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website