Magazine Logo

Bericht: ADOS werkt ook bij volwassenen

Jojanneke Bastiaansen

WTA

De Autism Diagnostic Observation Schedule (ADOS) is een veelgebruikt en betrouwbaar instrument om autismespectrumstoornissen (ASS) bij kinderen vast te stellen. Uit een recent verschenen wetenschappelijk artikel van een groep Groningse onderzoekers onder leiding van Jojanneke Bastiaansen (UMCG/Lentis) en Annelies de Bildt (Accare) blijkt nu dat de ADOS ook bij normaal begaafde volwassenen een goede voorspeller is voor ASS. Met name wat zwaardere vormen van autismespectrumstoornissen zijn met de ADOS bij volwassenen goed aan te tonen; normaal begaafde mannen met mildere vormen scoren vaak niet hoog genoeg om te voldoen aan het huidige ADOS-criterium voor ASS. Aan de andere kant worden niet-autistische mensen niet snel ten onrechte gediagnosticeerd met ASS. Een score boven de drempelwaarde is dus een heel belangrijke aanwijzing dat er daadwerkelijk een autismespectrumstoornis aanwezig is. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website