Magazine Logo

McDD: typering en medicatie

prof. dr. Rutger-Jan van der Gaag

WTA

Opgetekend bij de lezingen van prof. dr. Rutger-Jan van der Gaag. Uitgeproken op de tweede studiedag over McDD georganiseerd door Benecke onder de titel McDD anno MMXI - 16 juni 2011, Congrescentrum De Reehorst. McDD is een empirisch gefundeerde classificatie gebaseerd op het onderzoek van duizenden kinderen die vanaf 1947 tot 1985 gezien zijn in Yale Child City Centre. Het bleek dat er een groep was die zich kenmerkte door een aantal samenkomende symptomen die hieronder aan de orde komen. De achtergrond van de bespreking hier van Mcdd is niet om de DSM 5 te halen of het te etaleren als een ziektebeeld op zich. Het apart aan de orde stellen van McDD heeft veel meer een heuristisch karakter hetgeen in dit geval zoveel betekent als het streven naar het bevorderen van diagnostiek, behandeling van en onderzoek naar kinderen en adolescenten die categoraal buiten de boot dreigen te vallen. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website