Magazine Logo

Tinbergens ethologische benadering van autisme

Gerrit Breeuwsma

WTA

In 1973 ontving de Nederlandse gedragsetholoog Niko Tinbergen, samen met zijn collega’s Konrad Lorenz en Karl von Frisch, de Nobelprijs voor ‘hun ontdekkingen betreffende de organisatie en opwekking van individueel en sociaal gedrag’. De prijs kwam als een verrassing, want Tinbergen werd in het circus dat gebruikelijk voorafgaat aan de bekendmaking van de prestigieuze prijs, niet tot de kanshebbers gerekend. Bovendien bestond (en bestaat) er geen Nobelprijs voor de biologie, zodat de laureaten de prijs kregen voor hun verdiensten voor de ‘fysiologie van de geneeskunde’. Dat broer Jan Tinbergen de prijs vier jaar eerder al kreeg voor zijn werk als econoom maakte het allemaal nog eens extra bijzonder en werd in de media dan ook breed uitgemeten (al konden de Tinbergens daarmee nog niet in de schaduw staan van de familie Curie die over de jaren heen een totaal van maar liefst vijf Nobelprijzen wist binnen te slepen). Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website