Magazine Logo

Vrouwen met autisme van Bronja Prazdny

Lode Gouwke

WTA

Het boek van journaliste Bronja Prazdny (2015) vormt zowat een mijlpaal in het genre van de getuigenisboeken rond psychologie en psychiatrie. Het feit dat Bronja dertien getuigenissen optekende zou tot grapjes over dertien in een dozijn kunnen leiden, maar dat kan niet: ook elk mens met autisme is uniek. Het boek geeft aan dat genderverschillen tot (te) late diagnoses leiden. Nu is genoegzaam bekend dat een ontwikkelingsstoornis zoals autisme niet aan iemand te zien is, dus ook niet bij vrouwen. En zo waar: wat bij zowat elke getuigenis terugkomt is dat kennissen of collega’s reageren dat de dames een beetje raar zijn, maar eigenlijk niet gehandicapt lijken. Ten dele is dit waar. Alle vrouwen zijn gemiddeld tot hoogbegaafd, en een aantal heeft een succesvolle carrière of een normaal lijkende gezinssituatie. Meerderen kregen bij een vreemd voorval te horen ‘wij vonden dat typisch jou’. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website