Magazine Logo

Spiritualiteit en humanisme/ humanistisch geestelijke verzorging

Carmen Schuhmann

Waardenwerk

Spiritualiteit en humanisme: het is geen vanzelfsprekende combinatie. Beide termen worden op uiteenlopende ‒ soms conflicterende ‒ manieren gebruikt en zijn daarmee voer voor controverse. Wanneer we beide termen bij elkaar zetten wordt het helemaal complex ‒ en ook explosief, zoals bijvoorbeeld naar voren komt in het proefschrift van Suzette van IJssel (2007) over spiritualiteit en humanistisch geestelijke verzorging: ‘Het getouwtrek rondom mijn onderzoeksvoorstellen had me natuurlijk wel een beetje voorbereid op het feit dat spiritualiteit kennelijk een pijnpunt binnen het humanisme betrof, maar nu werd me duidelijker dat de gevoeligheden ideologische, historische en soms ook persoonsgebonden wortels leken te hebben’ (van IJssel, 2007, p. 15). De explosiviteit van de combinatie ‘spiritualiteit & humanisme’ deed zich in de tijd dat dit proefschrift werd geschreven ook gelden binnen de Universiteit voor Humanistiek (UvH), de universiteit waar humanistisch geestelijk verzorgers worden opgeleid. Hier ‘bleek spiritualiteit fervente voor- en tegenstanders te hebben en oorzaak te zijn van diepe onderlinge verdeeldheid’ (van IJssel, 2007, p. 13). Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website