Magazine Logo

Herstel van trauma met hulp van een ervaringsdeskundige zorgprofessional?

Simona Karbouniaris en Alie Weerman

Participatie

‘Ik kan bij de narigheid blijven. Ik schrik daar niet van, ik ben eraan gewend. Er is een leven met pijn, door de pijn en na de pijn. Ik ben een aanvulling op de behandelaar die met het trauma aan de slag gaat. In aansluiting op de behandelaar kan ik nabij zijn bij cliënten op een manier die past. Ik snap de lading en de gevoeligheid, maar ook de eenzaamheid en “geblokkeerdheid”. Ik voel dat bijna lichamelijk aan, ook al ben ik natuurlijk anders en zijn mijn ervaringen anders. Ik kan dat niet helemaal uitleggen, het is iets in het contact, iets wat er is. Ik kan een bijdrage leveren aan het verzachten van het isolement van een trauma. Ik voel de pijn van de ander, maar ik raak daar niet van ontregeld. Ik had dat eerder niet gekund, het is een groeiproces, een lang herstelproces, het heeft jaren gevraagd om dit terug te winnen nadat ik uitviel. Ik ben nu 50-plus, nu is de tijd rijp.’ Ervaringsdeskundige zorgprofessional Miriam Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website