Magazine Logo

Over de ontwikkeling van herstelacademies

Harrie van Haaster en Julie Repper

Participatie

Er is binnen de herstelbeweging in Nederland veel belangstelling voor het opzetten van herstelacademies. Er zijn verschillende lokale initiatieven die meestal nog in een startend stadium verkeren. Sommige zijn al wat verder gevorderd. Het meest bekend is het Enik Recovery College in Utrecht dat zijn deuren opende in 2015. De Werkplaats Herstelondersteuning (ondersteund door Kenniscentrum Phrenos) startte een project Herstelacademies in 2016. Vanuit deze werkgroep verscheen in 2017 een uitgave over herstelacademies in Nederland. Ook verscheen al eerder een artikel over Enik in dit tijdschrift (2017-3). Toch is de ontwikkeling in Nederland moeizaam te noemen. Voor de meeste initiatiefnemers is het moeilijk om financiering te vinden. Zij moeten concurreren met andere aanbieders in de Wmo en/of zijn afhankelijk van financiering door zorgaanbieders. Bovendien is er in Nederland geen ‘hard’ en duidelijk concept van een herstelacademie. Dit in tegenstelling tot Engeland, waar het zich heeft ontwikkeld tot een aantrekkelijk alternatief voor de huidige eenzijdige ggz-praktijken. Het vormt een duidelijk en goed omschreven onderdeel van herstelondersteuning. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website