Magazine Logo

Helderheid in Complexiteit

Peter Rombouts

Waardenwerk

Professionals liggen tegenwoordig enorm onder een vergrootglas. Als er iets fout gaat moet er een schuldige gevonden worden. Wanneer er zich bijvoorbeeld weer een familiedrama afspeelt dan is de eerste collectieve reflex, breed uitgemeten in de media: wie heeft er gefaald? De jeugdzorg, de politie, de buren die al lang iets vermoedden maar het niet meldden, de reclassering, de tbs-kliniek die de dader net weer op proefverlof vrij heeft gelaten. Iemand moet de schuld krijgen. We kunnen er niet mee leven dat het antwoord op de vraag naar de oorzaken, bestaat uit een complexe samenloop van omstandigheden, dat velen er een aandeel in hebben, maar niemand de volledige schuld kan worden toegewezen. Dit gebeurt in de politiek, in de media bij maatschappelijke gebeurtenissen, in organisaties en in ons persoonlijke leven. In onze poging betekenis te geven aan wat er gebeurt – en aan onszelf – maken we logische verhalen waarin we er niet aan ontkomen de werkelijkheid te reduceren en te fragmenteren. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website